W ramach ogólnopolskiego konkursu, którego głównym organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz oddziały Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Koła Gospodyń Wiejskich wykonują i prezentują regionalne przysmaki i potrawy.
W powiatowych zmaganiach kulinarnych komisja konkursowa oceniała 10 potraw.
Najwyżej została oceniona potrawa gospodarzy. Koło Gospodyń Wiejskich z Bielewa przygotowało czerninę, czyli czarną polewkę staropolską. Drugie miejsce jury przyznało pyzoburgerom z szarpaną kaczką. Danie to zaprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Gierłachowa. Trzecie miejsce – za pyrę z gzikiem i marchewką – zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Bronikowa. Zwycięzcy otrzymali nagrody pieniężne ufundowane przez organizatorów.
Uczestnikom konkursu i zwycięzcom pogratulowała Dorota Słowińska, Wicestarosta Kościański. Wyróżnieni otrzymali z rąk Doroty Słowińskiej bon upominkowy o wartości 300 złotych ufundowany przez Powiat Kościański.